Over CêlaVíta

Enthousiasme en passie
Bij CêlaVíta werken ruim 300 enthousiastelingen die allemaal één ding gemeen hebben: hun passie voor piepers! Het enthousiaste werken aan de kwaliteit en de smaak begint al op het land bij de aardappeltelers en het eindigt bij jou, op je bord met heerlijke aardappelvariaties!

Zorg:
Wist je dat er op het land al wordt bepaald welke aardappel jouw bordje bereikt? We maken zelf de selectie en geloof ons, alleen de beste aardappels zijn goed genoeg. En als we die gevonden hebben dan volgt de beste zorg. Van grondig wassen in Veluws Bronwater tot het bepalen van de beste kookeigenschappen. We voegen geen conserveringsmiddelen toe aan ons mooie product. Soms zegt men dat we leven voor de aardappels en misschien is dat wel zo. Wij houden van dit mooie en pure stukje Hollandse kost.

Ontstaan:
Bij CêlaVíta denk je al snel aan Krieltjes. En daar zijn we best trots op. Deze kleine, smakelijke aardappel hebben we ruim 50 jaar geleden mogen introduceren op de markt en is sindsdien niet meer uit de schappen weg te denken. Vroeger kwam de kriel niet eens op tafel, want te kleine aardappelen werden afgekeurd voor consumptie….ze waren namelijk zo lastig te schrappen. Ze werden vervolgens opzij gezet en als veevoer doorverkocht. Zonde toch van al die vitaminerijke aardappeltjes? Dat dachten wij ook! Om de bedoening van het schrappen te ontzorgen, bedachten we de krieltjes vers én geschrapt aan te bieden. Een schot in de roos!  Leuk voor de consument maar ook voor de aardappeltelers, zij konden nu meer rendement halen uit iedere hectare aardappelland.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen:
Voor het wassen en stomen van onze aardappeltjes wordt veel water gebruikt. Dat water komt uit onze eigen Veluwse Bron. Na intensief gebruik en hergebruik om het verbruik zo laag mogelijk te houden, gaat het afvalwater naar een eigen biologische waterzuiveringsinstallatie. Bij het zuiveren komen zowel slib als energie (biogas) vrij. Die energie gebruiken we zelf voor ons eigen productieproces (zo’n 10% van onze aardgasbehoefte wordt op die manier opgewekt) en het slib leveren we aan het waterschap in Apeldoorn. Dat gebruiken zij weer voor de productie van biogas. Bij de benutting van die biogas komt warmte vrij en die wordt weer gebruikt voor het verwarmen van een woonwijk in Apeldoorn.

De aardappel:
Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Aardappelen vallen volgens het Voedingscentrum onder vak 2 van de Schijf van Vijf. Dit is het vak van brood, granen, aardappelen, rijst, pasta, couscous en peulvruchten. Aardappelen zijn vezelrijk en worden gerekend tot de koolhydraatrijke producten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. In de aardappel vind je de koolhydraten vooral in de vorm van zetmeel. Buiten Nederland wordt de aardappel gezien als groente; de aardappel bevat dan ook diverse vitamines en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen. De aardappel is dus eigenlijk een koolhydraatbron en groente ineen. Aardappelen bevatten koolhydratenvezelseiwit, B- vitamines, vitamine C en mineralen zoals ijzer, magnesium, chroom en zink. Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Daarnaast bevatten aardappels vezels. Vezels leveren geen calorieën, maar ze geven wel een verzadigd gevoel waardoor je langer vol zit en minder snel geneigd bent meer te eten dan nodig. Handig om te weten dus.