Cheesy vegan patat-friet: met plantaardige kaas en veganpesto

4 personen

20 minuten bereidingstijd

Veganistisch bijgerecht/snack

485 kcal per persoon

Hoe maak ik Cheesy vegan patat-friet: met plantaardige kaas en veganpesto?

Ingrediënten

Oma's verse patat friet
  • 700 g CêlaVíta oma’s echt verse patat-friet
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1/2e el oregano, gedroogd
  • Peper en zout, naar smaak
  • 75 g plantaardige rasp Goudse alternatief
  • 75 g plantaardige rasp mozzarella alternatief

Voor de veganpesto:

  • 15 g basilicum, blaadjes en steeltjes
  • 20 g pijnboompitjes, geroosterd
  • 1 klein teentje knoflook, schoongemaakt
  • 20 g plantaardige rasp Goudse alternatief
  • Peper en zout, naar smaak
  • 50 à 75 g olijfolie, afhankelijk van de dikte die je wilt bereiken

Extra nodig:

Evt. aluminiumfolie, kleine blender of staafmixer met bakje

Bereiden

Stap 1: Verwarm de airfryer voor op 170°C. Meng de patat-friet in een grote schaal met de zonnebloemolie, oregano en peper en zout naar smaak. Doe de patat-friet in de airfryer-mand en bak ze 10 minuten.
Schud de patat-friet even om en meng er de geraspte plantaardige kaassoorten doorheen. Bak de patat-friet nog ca. 5 à 8 minuten verder tot deze goudbruin zijn.

Stap 2: Maak ondertussen de veganpesto. Doe alle ingrediënten behalve de peper, zout en olijfolie in een staafmixer bakje. Pureer dit met de staafmixer terwijl je langzaam de olijfolie toevoegt. Maak de pesto zo dik of dun als je wilt door naar wens meer of minder olijfolie toe te voegen.
Breng de pesto op smaak met peper en zout naar wens.

Stap 3: Serveer de cheesy vegan patat-friet in een mooie schaal met de veganpesto als dip.

Tip: Om de airfryer gemakkelijker schoon te maken zou je onderin de airfryerbak een laagje aluminiumfolie kunnen leggen. Er kan best wat vet vrijkomen uit de plantaardige kaas namelijk.
Uiteraard kan dit gerecht ook in een oven bereid worden (op 220°C).

Tip: Je kunt pesto ook qua smaak aanpassen door bijvoorbeeld de pijnboompitjes te vervangen door andere pitten of noten. Of door bijvoorbeeld (een deel van) de basilicum te vervangen door rucola of een ander zacht kruid.

Misschien vind je dit ook wel lekker