Vraag ons niet hoe we dit gerecht exact uitspreken, vraag ons wel hoe het smaakt: utsökt. Okay, ook dat hebben we moeten vertalen, maar het betekent ‘lekker’ in het Zweeds. En dat is het zeker!
25 minuten bereidingstijd
Hoofdgerecht
570 kcal per portie
Hoe maak ik Zweedse aardappelschotel Pytt i Panna?
- CêlaVíta Wokjes (450 gram)
- 1 rode ui
- 2 winterwortels
- 2 eetlepels olie
- 125 gram hamblokjes
- 2 tomaten
- 40 gram rucola
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 eetlepel boter of margarine
- 2 eieren
Bereiden
Stap 1: Pel de ui en snij deze in kleine stukjes. Schrap de wortels en snij de wortels in blokjes.
Stap 2: Verhit de olie in een hapjespan of wok en bak hierin de ui en wortel 2 minuten. Voeg de wokaardappels toe en bak deze mee.
Stap 3: Voeg de hamblokjes toe. Blijf al omscheppend bakken tot de aardappels gaar zijn. Dit duurt ongeveer 6 minuten.
Stap 4: Snij ondertussen de tomaten in plakjes. Verdeel de rucola over de zijkant van 2 borden en schik de tomaten erop. Besprenkel met de balsamicoazijn.
Stap 5: Verhit de boter in een koekenpan en bak de eieren zodat de dooier heel blijft.
Stap 6: Schep de aardappelblokjes op het bord naast de tomaten en leg het gebakken ei erbovenop.
Weetje:
Pytt i Panna betekent ‘kleine dingen in de pan’ in het Zweeds, omdat mensen traditioneel hun etensrestjes in één pan opbakten tot een nieuw gerecht. Tegenwoordig is Pytt i Panna in Zweden vooral populair omdat het zo makkelijk te bereiden is.