Zelfgemaakte Mayonaise

Dit recept is voor ca. 120 ml zelfgemaakte mayonaise en is na bereiding enkele dagen in de koelkast houdbaar.

Mayonaise zelf maken? Je denkt er niet zo snel aan. Misschien wel als we je vertellen dat het slechts 10 minuten werk is. En dat je daarna nooit meer anders wilt waarschijnlijk!

4 personen

10 minuten bereidingstijd

Bijgerecht

Hoe maak ik Zelfgemaakte Mayonaise?

Ingrediënten

  • 1 eidooier (gebruik verse eieren op kamertemperatuur)
  • Ca. ½ theelepel fijne mosterd
  • Ca. 1 theelepel citroensap
  • Zout en peper
  • 100 ml olie (bij voorkeur zonnebloemolie)
  • Eventueel enkele druppels honing

Bereiden

Stap 1: Doe de eidooier in een kom. Voeg de mosterd, citroensap en een snufje peper en zout toe.

Tip: Het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Stap 2: Klop met een mixer (op de laagste stand) het eigeel los.

Stap 3: Schenk nu druppel voor druppel de olie erbij en blijf steeds met de mixer (op de laagste stand) goed kloppen, zodat de olie wordt opgenomen.

Tip: Voeg in het begin de olie niet te snel toe, anders wordt de mayonaise niet dik.

Stap 4: Als het mengsel dikker wordt en de kleur wat lichter: voeg de olie langzaam in een dun straaltje toe. Blijf wel steeds doorkloppen tot alle olie is opgenomen. Je kunt nu op een hogere stand kloppen.

Stap 5: Proef de mayonaise en voeg eventueel honing toe als je van een wat zoetere mayonaise houdt. Ook kun je de mayonaise nog extra op smaak brengen met wat mosterd, peper, zout en wat citroensap.

Tip: Voor zelfgemaakte aïoli roer je bij stap 5 een uitgeperst teentje knoflook door het mengsel. Houdt je meer van een wat ‘groenere variant’? Roer dan 2 eetlepels gehakte basilicum door de mayonaise. Ben je een pittig-typje? Roer dan een ½ fijngesneden rood pepertje erdoor.

Misschien vind je dit ook wel lekker

Bloemkoolsteak