Venkel wordt weleens de vergeten groente genoemd. Dit gerecht zet de venkel weer helemaal terug op de agenda (of moeten we ‘op tafel’ zeggen). Leuk detail: dit recept was een van de winnaars van de stamppotten wedstrijd!
Dit recept is bedacht door Wina van Dijk en is één van de drie winnende recepten van de CêlaVíta stamppot-wedstrijd.
25 minuten bereidingstijd
Hoofdgerecht
Hoe maak ik Venkelstamppot?
- CêlaVíta Oma’s Kruimige Kookaardappelen (900 gram)
- 2 venkelknollen
- 2 zoete witte uien
- 150 gram waterkers
- 300 gram gerookte forelfilet
- 2 dl volle melk
- 1 vanillestokje
Bereiden
Stap 1: Breng in een royale pan de aardappels aan de kook met een snufje zout en kook ze in ca. 20 minuten zacht.
Stap 2: Maak de venkelknollen en uien schoon, halveer ze en snijd ze in dunne plakjes. Bewaar het fijne groen van de venkelknollen voor later. Kook de uien en de venkelknollen in een andere pan in ca. 20 minuten gaar met een snufje zout.
Stap 3: Boen de sinaasappel schoon, rasp de helft van de schil eraf en pers een halve sinaasappel uit.
Stap 4: Snijd de gerookte forel in kleine stukjes. Was de waterkers, laat het goed uitlekken en hak in groffe stukken
Stap 5: Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het zwarte merg eruit. Doe dit samen met de lege peul, in de melk. Verwarm de melk op een laag vuur en laat de vanille hierin zijn smaak afgeven.
Stap 6: Giet de aardappels af en stamp ze tot fijn kruim. Haal de vanillepeulen uit de melk en giet de melk bij de aardappels. Verdeel de zachte roomboter over de puree.
Stap 7: Giet de uien en de venkel af en doe dit samen met de waterkers, sinaasappelschil en het sap bij de aardappels. Meng dit goed met een houten spatel door elkaar.
Stap 8: Hak het fijne groen van de venkelknollen fijn en schep voorzichtig met de forelstukjes door de stamppot.