We gaan op de groente-tour met deze vegetarische stamppot. Natuurlijk kunnen de groenteballetjes vervangen worden door vlees, maar wij denken dat je het niet mist. Probeer het zelf!
Dit recept is een samenwerking met Fransesca Kookt.
35 minuten bereidingstijd
Hoofdgerecht
Hoe maak ik Vegetarische rode kool stamppot met jus?
- CêlaVíta Oma’s Kruimige Aardappelen (900 gram)
- Melk of plantaardige kookroom
- 500 ml warme groenteboillon
- Sojasaus
- Klein handje fijngehakte
- Peterselie
- Olijfolie of boter
- 500 gram gekookte rode kool
- 1 theelepel nootmuskaat
- Zwarte peper
- Zeezout
- 200 gram groentegehaktballetjes (of 400 gram voor grote eters)
- 40 gram boter
- 1 sjalot, gesnipperd
Voorbereiden
Stap 1: Voor de stamppot kook je de aardappelen 14 minuten in een bodempje water.
Bereiden
Stap 2: In de tussentijd verhit je een koekenpan en bak je de groenteballetjes rondom bruin aan. Schep ze daarna uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
Stap 3: Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af en schep je ze terug in de pan. Schenk er een scheut melk/kookroom bij en een paar klontjes boter (of scheut olijfolie) en stamp tot een puree.
Stap 4: Roer de gekookte rode kool erdoor en breng op smaak met nootmuskaat, zwarte peper en zout.
Stap 5: Smelt vervolgens een kwart van de boter in een koekenpan en fruit hier 2 minuten de sjalot in.
Stap 6: Maak nu een roux door de rest van de boter toe te voegen en op laag vuur te laten smelten. Roer nu de bloem erdoor en blijf een paar minuten roeren totdat je bloem ‘gebakken’ is. Deze roux is de basis voor je vegetarische jus.
Stap 7: Schenk nu langzaam de warme bouillon bij de roux en klop met een garde totdat je een jus hebt die je qua dikte zelf goed vindt. Je kunt altijd nog wat extra bouillon toevoegen. Breng op smaak met sojasaus.
Stap 8: Serveer de rode kook stamppot met groente gehaktballetjes, jus en garneer met fijngehakte peterselie.