Snertstamp

Wel zin in de smaak van erwtensoep, maar geen zin in soep? Probeer dan eens deze snertstamppot. De vertrouwde smaak van snert, in combinatie met Oma’s kook aardappelen kruimig. Heerlijk met een rookworst en wat roggebrood!

4-5 personen

30 à 40 minuten bereidingstijd

Hoofdgerecht

967-773 kcal per portie

Hoe maak ik Stamppot met blokjes wortel, knolselderij, prei, bladpeterselie, spekjes, erwtjes en rookworst?

Ingrediënten

Oma’s kruimige aardappels
  • 1 zak Cêlavíta Oma’s kook aardappelen kruimig, 900 g
  • 1 el olijfolie
  • 150 g gerookte spekreepjes
  • 150 g winterpeen, geschild
  • 150 g knolselderij, zonder schil
  • 1 prei, gewassen
  • 1,5 blokje groentebouillon
  • 15 g bladpeterselie gewassen
  • 250 g (diepvries)erwtjes
  • 50 ml melk (optioneel)
  • Peper, naar smaak

Garnituur:

  • 2 sneetjes roggebrood 
  • 600 g rookworst 
  • 2 el grove mosterd 

Extra nodig:

Pureestamper

Bereiden

Stap 1: Verwarm een bakpan met 1 eetlepel olijfolie, bak hierin op matig vuur de gerookte spekreepjes bruin en krokant. Bewaar na het uitbakken van de spekjes het vet uit de pan. 

Snijd ondertussen de winterpeen en knolselderij in kleine blokjes van 0,5-1 cm groot. Snijd de prei in dunne ringen. 

Stap 2: Vul een ruime pan met de aardappelen en voeg water toe tot de aardappelen net onder staan. Voeg hieraan ook de wortelblokjes, knolselderijblokjes, preiringen en het groentebouillonblokje toe. Doe een deksel op de pan en breng het water aan de kook, zet de pan daarna op matig vuur en laat de aardappelen in circa 10 minuten gaarkoken. Giet de aardappelen af en laat ze even droogstomen. 

Stap 3: Terwijl de aardappelen koken kunnen de roggebrood croutons gemaakt worden in een ruime bakpan op matig vuur. Snijd het roggebrood in kleine stukjes en bak ze in circa 6-8 minuten krokant. Hak ondertussen de bladpeterselie fijn. Als de roggebroodcroutons klaar zijn schep je ze in een kommetje om af te koelen. 

Stap 4: Maak de stamppot af. Stamp de aardappels fijn. Voeg daarna de erwtjes, uitgebakken spekjes en vet, bladpeterselie en eventueel wat melk toe. Meng alles goed door met een spatel en breng op smaak met een beetje peper. Verwarm de rookworst naar aanwijzing op de verpakking. Serveer de “snert”stamppot met een stuk rookworst, grove mosterd en roggebroodcroutons. 

Misschien vind je dit ook wel lekker