
Terug
Hoe maak ik andijviestamppot uit de oven met pittig gehakt?
Print
Bereiden
- Stap 1: Doe de aardappels in een pan met kokend water en kook ze in ca. 14 minuten gaar.
- Stap 2: Hak de knoflook en rode peper fijn en fruit aan in een pan. Voeg de spekjes toe en bak een paar minuten op hoog vuur iets krokant.
Voor kids laat je de rode peper achterwege. Wil je het juist iets pittiger? Voeg dan een snufje cayennepeper toe aan het gehaktmengsel.
- Stap 3: Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul. Snij de paprika in blokjes en bak ook kort mee. Breng het gehaktmengsel op smaak met een snuf peper, zout en paprikapoeder. Roer de tomatenpuree er door en voeg ongeveer 50 ml water toe en laat het mengsel nog eventjes pruttelen.
Voor een vega variant gebruik je vegetarisch gehakt of tofu blokjes.
- Stap 4: Verwarm de oven op 220°C (of de grill-stand).
- Stap 5: Giet de aardappels af en stamp met een stamper fijn. Giet de melk er bij en voeg de boter toe. Schep dan de andijvie er door en verwarm dit nog even zodat de andijvie iets slinkt. Voeg eventueel een beetje extra melk toe om het smeuïger te maken. Breng de stamppot op smaak met een klein beetje peper en zout.
- Stap 6: Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal en verdeel gelijkmatig. Schep de stamppot er op en strijk glad met een lepel.
- Stap 7: Bestrooi met kaas en zet de stamppot ovenschotel ongeveer 15 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is of gebruik de grill-stand een paar minuten voor een lekker krokant korstje.
Deze schotel is ook ideaal om op te warmen of vooraf al klaar te maken.