Terug

Zelfgemaakte Mayonaise

Recept opslaan

1 waarderingen. Zelf gemaakt? Geef je waardering

Dit recept is voor ca. 120 ml zelfgemaakte mayonaise en is na bereiding enkele dagen in de koelkast houdbaar. Mayonaise zelf maken? Je denkt er niet zo snel aan. Misschien wel als we je vertellen dat het slechts 10 minuten werk is. En dat je daarna nooit meer anders wilt waarschijnlijk!

 • 4 personen
 • Bijgerecht
 • Belgisch
 • 10 minuten bereidingstijd

TIP 1: Het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
TIP 2: Voeg in het begin de olie niet te snel toe, anders wordt de mayonaise niet dik.
TIP 3: Maak je de mayonaise liever met olijfolie? Dat is heel lekker, maar als je puur olijfolie gebruikt, wordt de mayonaise wat sterk van smaak. Houd daarom zonnebloemolie als basis en vervang daarvan een kwart tot maximaal de helft door een milde olijfolie.

Variatietip 1:
Voor zelfgemaakte aïoli roer je bij stap 5 een uitgeperst teentje knoflook door het mengsel.
Variatietip 2: Houdt je meer van een wat ‘groenere variant’, roer dan 2 eetlepels gehakte basilicum bij stap 5 door de mayonaise.
Variatietip 3: Ben je een pittig-typje? Roer dan bij stap 5 een ½ fijngesneden rood pepertje erdoor.


Hoe maak ik Zelfgemaakte Mayonaise?

Print

Bereiden

  1. Stap 1: Doe de eidooier in een kom. Voeg de mosterd, citroensap en een snufje peper en zout toe.
   Het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  2. Stap 2: Klop met een mixer (op de laagste stand) het eigeel los.
  3. Stap 3: Schenk nu druppel voor druppel de olie erbij en blijf steeds met de mixer (op de laagste stand) goed kloppen, zodat de olie wordt opgenomen.
   Voeg in het begin de olie niet te snel toe, anders wordt de mayonaise niet dik.
  4. Stap 4: Als het mengsel dikker wordt en de kleur wat lichter: voeg de olie langzaam in een dun straaltje toe. Blijf wel steeds doorkloppen tot alle olie is opgenomen. Je kunt nu op een hogere stand kloppen.
  5. Stap 5: Proef de mayonaise en voeg eventueel honing toe als je van een wat zoetere mayonaise houdt. Ook kun je de mayonaise nog extra op smaak brengen met wat mosterd, peper, zout en wat citroensap.
   Voor zelfgemaakte aïoli roer je bij stap 5 een uitgeperst teentje knoflook door het mengsel. Houdt je meer van een wat ‘groenere variant’? Roer dan 2 eetlepels gehakte basilicum door de mayonaise. Ben je een pittig-typje? Roer dan een ½ fijngesneden rood pepertje erdoor.

Voedingswaarden per portie:

Onze inspiratie in jouw mailbox

We snappen dat je niet dagelijks op onze website kijkt. Dat hoeft ook niet, want wij brengen graag de lekkerste recepten, inspiraties en acties naar je toe! Vrienden worden?


Misschien vind je dit ook wel lekker

Vandaag doe je het eens helemaal anders.

Lekker spontaan jezelf verbluffen met een gerecht waar je niet eerder aan hebt gedacht. Wedden dat het een succes wordt! Voor jezelf maar ook aan tafel. Koken maak je zelf spannend.

Laat je inspireren