basis aardappelgratin

Wij zorgen dat de basis staat zodat jij heerlijk kunt experimenteren met verschillende groenten en vlees, vis of gevogelte! Zoek je dus een gerecht met wat ruimte voor jouw creativiteit, dan is de basis aardappelgratin hét gerecht voor jou!

2 personen

40 minuten bereidingstijd

Bijgerecht

515 kcal per portie

Hoe maak ik basis aardappelgratin?

Ingrediënten

Oma’s vastkokende aardappelen
  • CêlaVíta Oma’s Vastkokende Aardappelen (500 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 25 gram boter of margarine
  • (Versgeraspte) nootmuskaat
  • 250 ml slagroom
  • 1 ei

Extra nodig:

Platte ovenschaal van ca. 2 liter

Voorbereiden

Stap 1: Verwarm de oven voor op 150°C. Snij de aardappels in dunne plakjes (ongeveer 1,5 cm).

Stap 2: Snij 1 teentje knoflook door en strijk deze met de snijvlakken over de bodem en de wanden van de ovenschaal. Vet vervolgens de ovenschaal goed in met de helft van de boter. Leg de plakjes aardappel dakpansgewijs in de ovenschaal. Bestrooi elke laag aardappelpartjes met zout, peper en wat nootmuskaat.

Tip: Verdeel eens stukjes rauw ham en blokjes mozzarella tussen de aardappelplakjes of wissel de plakjes aardappel af met plakjes knolselderij.

Bereiden

Stap 3: Pers het tweede teentje knoflook boven de slagroom uit en klop het ei erdoor. Schenk de room over de aardappels zodat de room goed tussen de schijfjes verdwijnt. De bovenste laag moet net bedekt zijn. Verdeel de rest van de boter in klontjes over de schotel. Zet de schaal in het midden van de oven.

Tip: Ook lekker om een gratin het laatste kwartier bestrooien met geraspte kaas, of verkruimelde geitenkaas.

Stap 4: Verhoog na 20 minuten de temperatuur van de oven naar 200°C. en laat de schotel in nog een keer 20 minuten goudbruin worden.

Misschien vind je dit ook wel lekker