Nationale week zonder vlees

Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër . Wij zijn trots om ook partner te zijn in dit initiatief!

Samen vinden wij dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Daarom willen we een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten, promoten.

Proberen en proeven is geloven.

Want vegetarisch eten is niet saai, smakeloos of ingewikkeld. Het is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens dier en milieu. Doe je ook mee 11 t/m 17 maart 2019?

Geheel in het thema ‘vegetarisch’ hebben we een aantal heerlijke vegetarische recepten laten ontwikkelen. Wat denk je bijvoorbeeld van een overheerlijke stamppot of een stoofpotje. Maar ook recepten met gebakken aardappeltjes passen perfect in een vegetarische maaltijd.

We hebben onze top 5 vegetarische recepten voor je op een rijtje gezet.

Italiaanse Andijviestamppot: We gaan graag op zoek naar variaties op de Italiaanse gerechten. Daar ontstaan vaak mooie combinaties uit. Kijk bijvoorbeeld naar deze Italiaanse andijviestamppot met Hollandse bodem van kruimige aardappelen!

Stoofpotje met paprika, aardappelen en aubergine: We wijzen je graag op een minder vaak gebruikte bereidingswijze: Stoven zonder uit te sloven. Dit stoofpotje met Mediterraanse inslag is makkelijk te bereiden, maar je maakt er wel indruk mee aan tafel. Oja, de pan mag gewoon middel op tafel!

Spruitjesroerbak met krieltjes en zongedroogde tomaatjes: We zijn ervan overtuigd dat dit gerecht de spruitjes aan populariteit laat winnen. Dat kan ook niet anders in combinatie met zongedroogde tomaatjes, krieltjes en cashewnoten. Hoeveel lekkerder kun je het maken?

Romige aardappel bonensalade: Dat je vlees niet hoeft te missen, laat dit gerecht maar al te goed zien (maar vooral proeven). Romig dankzij de roombrie, knapperig dankzij de sugarsnaps. De country partjes hebben het goed in dit gerecht. Een gerecht dat ook een lust is voor het oog trouwens!

Aardappel Pindasoep: Soep, soep, soep! Pinda’s, pinda’s, pinda’s! Zeker geen alledaagse combinatie, wel een hele smakelijke. Dus wil je eens experimenteren? Dan staat hieronder het recept in een notendop:

Wist je dat?
Door geen vlees te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees de milieudruk van je voeding lager is. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik. Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten bespaart maar liefst…

130 liter water
Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je ongeveer 130 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.

76 kilometer autorijden
Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je 13.3 kg CO2eq, of te wel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 175 g CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren bespaar je dus ongeveer 76 km rijden met een gemiddelde auto.

770 gram dierenvlees
De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 14% rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 770 gram minder vlees geconsumeerd.

Schrijf je hier gelijk in voor de nationale week zonder vlees!

Ja, ik schrijf me in!