Italiaanse ovenschotel met boerenkool en gorgonzola

Boerenkool op z’n Italiaans! Bij boerenkool denken we vaak aan een Hollandse stamppot, maar met dit recept maken we van de boerenkool een heerlijke Italiaanse ovenschotel. Lekker met Gorgonzola, pijnboompitjes en cherrytomaatjes. Met deze vegetarische ovenschotel kun je kok ‘Gerrit’ ineens kok ‘Giovanni’ noemen, Buon appetito!;)

2 personen

45 minuten bereidingstijd

Hoofdgerecht

Hoe maak ik een italiaanse ovenschotel met boerenkool en gorgonzola?

Ingrediënten

Oma’s kruimige aardappels
  • 1 verpakking CêlaVíta Oma’s Kruimige Aardappelen (900 gram)
  • 800 gram boerenkool aan de stronk
  • 1 ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100 gram pijnboompitjes
  • 100 gram gorgonzola
  • 125 ml crème fraîche
  • 100 ml melk
  • 150 gram cherrytomaatjes
  • teentje knoflook

Voorbereiden

Stap 1: Vul een pan met de aardappelen en een laagje water (zorg dat de aardappelen net onder water staan). Breng het water aan de kook en kook de aardappelen in 14 minuten gaar.

Stap 2: Trek de boerenkool in grove stukken van de stronken. Hak de boerenkool in grove stukken. Houd een kommetje boerenkool apart. Pel en snipper de ui.

Stap 3: Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak hierin de ui met het grote deel van de boerenkool ca. 10 minuten.

Stap 4: Schep de helft van de pijnboompitten door de boerenkool. Maak op smaak met zout en peper.

Tip: in plaats van pijnboompitten zijn gehakte walnoten ook lekker erdoor

Stap 5: Verwarm de oven voor op 200 ° Celsius. Giet de aardappelen af en stamp ze. Meng de gewokte boerenkool en de Gorgonzola erdoor. Bewaar nog wat Gorgonzola. Maak smeuïg met de crème fraîche en de melk

Tip: Bereid t/m 5 een dag van tevoren. Zodat je op de dag dat je het wilt eten, je enkel de ovenschotel kort in de oven hoeft te zetten.

Bereiden

Stap 6: Schep de boerenkoolstamppot in een ovenschaal. Strijk glad aan de bovenkant. Halveer de cherrytomaatjes en meng deze met de rest van de olijfolie en pers de knoflook erboven uit. Schep de achtergehouden rauwe boerenkool en de rest van de pijnboompitjes erdoor. Verdeel dit mengsel over de boerenkoolstamppot. Strooi hier en daar ook nog wat van de achtergehouden Gorgonzola erover. Zet de schaal 10 – 15 minuten in de oven tot de boerenkool donker begint te kleuren en de tomaatjes openbarsten en de Gorgonzola is gesmolten.

Misschien vind je dit ook wel lekker