De lekkerste friet uit de actifry, airfyer of uit de oven

Over het algemeen wordt friet nog het meest bereid in de frituurpan of in de oven. Vrijwel elke friet is daarvoor geschikt, maar ‘frituren’ anno 2018 gebeurt steeds vaker in een Actifryer of Airfryer. Een fryer is ineens erg hip en ongetwijfeld hét cadeau om te geven tijdens de feestmaand.

Hoe bereid je de lekkerste friet in een actifry of airfyer?

Niet alle (diepvries)friet wordt even krokant met bereiding in een Actifry of Airfryer. Maar de CêlaVíta Friet is speciaal geschikt hiervoor. Binnen 20 minuten heb je de friet heerlijk krokant en goudgeel op tafel.

Actifry: doe de friet in de Actifry, verdeel 1 eetlepel olie over 700 gram friet en bak de friet in 18-20 minuten goudgeel. Je kunt natuurlijk ook minder friet bereiden, pas dan wel de olie aan. Voor 350 gram friet is een halve eetlepel olie voldoende.

Airfryer: Verwarm de Airfryer voor op 170°C. Doe de friet in een grote schaal, besprenkel ze met 1 eetlepel olie en schud ze goed om. Plaats de friet in de mand van de Airfryer. Na 10 minuten in de Airfryer de friet even omschudden, daarna nog 8-10 minuten doorbakken tot de friet goudgeel is.

Friet uit de oven

Maar zelf friet maken in de oven wordt ook steeds makkelijker! Want de verse frieten van CêlaVíta zijn ook eenvoudig te bereiden in de oven, zowel de robuuste friet als de Friet met schil. Ze kunnen zo op een bakplaat de oven in en je hebt in een half uurtje de lekkerste friet op tafel!

Oven: Verwarm de oven voor op 220°C. Verdeel de friet gelijkmatig over de plaat, leg er een bakpapiertje onder (zo bakken ze niet aan en het scheelt weer schoonmaken). Na 15 minuten de friet omschudden. Dit is soms een klusje, maar met een grote spatel, kun je ze ook handig omscheppen. Daarna de oven friet nog 10-15 minuten in de oven bakken tot de friet goudgeel is.

Friet uit de frituur

Verse friet bakken wordt over het algemeen toch het meest gedaan in de frituurpan. Ook de verse friet van CêlaVíta….bereiding is simpel, maar per variant wel wat verschillend (zit ‘m in het schilletje). Voor het beste resultaat vul je het frituurmandje voor een kwart met friet, zo kunnen de frietjes ‘zwemmen’ in de olie en daardoor lekker rondom goudgeel worden. Let goed op dat je het frituurvet/olie niet warmer laat worden dan 175°C.

Frituur (Robuuste Friet): Verwarm de frituurpan tot 175°C. Frituur de friet in ongeveer 5-6 minuten goudgeel.

Frituur (Friet met Schil): Verwarm de frituurpan tot 175°C. Frituur de friet in ongeveer 8 minuten goudgeel.

Verse friet bewaren?

We krijgen veel vragen over het bewaren van onze verse friet. Wat is nu de beste manier? De CêlaVíta friet is een verse friet die verkocht wordt vanuit de koeling. De beste bewaarplek is dus de koelkast. In de koelkast adviseren we de friet te bewaren op de plank direct boven de groentela, dit is namelijk de koudste plek van de koelkast. Wij raden af om de CêlaVíta friet in te vriezen. Onze friet heeft een ander voorgaringsproces gehad dan diepvriesfriet. Hierdoor gaat invriezen ten koste van de bakkwaliteit en smaakbeleving van de CêlaVíta friet.

We krijgen regelmatig recepten doorgestuurd van consumenten die fan zijn van onze friet. Een aantal van die recepten hebben we voor je op een rijtje gezet:

Fish and chips met een snelle salade. Naomi Hartog maakte een snelle salade en kruidde onze frietjes, zo worden ze nóg specialer.

Lomo Saltado. Elisanne Korevaar maakte een Peruaanse variant met onze verse friet.

Knapperige Frietjes. Maaike Nederstigt maakte een recept waarbij de friet een krokant laagje krijgen met het frituren.

Frietje Pulled Beef. Deborah van der Pol combineerde onze verse friet met zelfgemaakte pulled beef.