Hele kip uit de oven met aardappelen, pompoenpuree en rucolasalade

Zin uit te pakken met het dineren? Met dit gerecht zit je zeker goed. Met alle verschillende ingrediënten heb je een erg gevarieerde maaltijd!

4 personen

80 minuten, waarvan 30 minuten wachten

Feestelijk hoofdgerecht

1071 kcal per portie

Hoe maak ik Hele kip uit de oven met aardappelen, pompoenpuree en rucolasalade?

Ingrediënten

Voor de aardappelen:

Oma’s vastkokende aardappelen
  • 500 g CêlaVíta oma’s kookvast aardappelen, in gelijke stukken gesneden

Voor de hele kip:

  • 1 kip van 1,5 à 2 kg
  • 1 el olijfolie
  • Zout en peper, naar smaak
  • 2 takken rozemarijn
  • 1 citroen, in plakjes gesneden
  • 2 el kruidenboter
  • 50 ml droge witte wijn
  • 100 ml kookroom
  • 5 g dragon, fijngesneden

Voor de pompoenpuree:

  • 600 g pompoen, in blokjes
  • 1 el roomboter
  • 3 takjes tijm, gerist
  • Zout en peper, naar smaak

Voor de rucolasalade:

  • 1 rode ui, in fijne ringen gesneden
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl suiker
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el olijfolie
  • 8 radijsjes, in plakjes gesneden
  • 1 el kappertjes
  • 20 g walnoten, gehalveerd
  • 100 g rucola

Extra nodig:

Ruime braadslede en een staafmixer of blender

Bereiden

Stap 1: Verwarm de oven en de braadslede voor op 220 °C. 

Wrijf de kip in met olijfolie en bestrooi de kip met zout en peper. Stop de takken rozemarijn en plakjes citroen in de kip.

Leg de kip met de borstzijde naar beneden in de hete braadslede en schep de kruidenboter op de kip in de braadslede. Verdeel meteen de aardappelen en pompoenstukken om de kip heen. Probeer de aardappelen en pompoen gescheiden te houden van elkaar. Zet de kip in de oven en zet de temperatuur op 180 °C. Na 20 minuten moet de kip worden omgedraaid, met de borstzijde naar boven. Zet dan de temperatuur van de oven op 170 °C. 

Na nog eens 30 minuten baktijd kan de pompoen uit de schaal genomen worden. Verdeel de aardappelen daarna rondom de kip. De kip en de aardappelen blijven in de oven staan, de oven mag uit en de deur op een kiertje. De kip moet circa 10 minuten rusten.

Stap 2: Terwijl de kip in de oven staat te garen moet de rode ui voor de rucolasalade gemarineerd worden. Meng mosterd, suiker, witte wijnazijn en olijfolie door de rode ui, laat dit minimaal 30 minuten marineren.

Stap 3: Pureer de pompoen samen met een eetlepel roomboter en de blaadjes van drie takjes tijm. Breng de pompoenpuree op smaak met zout en peper naar wens. 

Stap 4: Zet de braadslede met kip en aardappelen op een matig vuur op een pit. Leg de kip alvast op een serveerplank. Voeg witte wijn en kookroom toe aan de braadslede met aardappelen en meng het geheel goed door. Als laatste de dragon door de romige aardappelen mengen. 

Stap 5:  Maak de salade af door de radijs plakjes, kappertjes, walnoten en rucola door de gemarineerde rode ui te mengen.

Snijd de kip aan tafel aan voor de gasten.

Tip: Het karkas (de botjes van de kip) en vel kunnen prima gebruikt worden om later nog een bouillon of jus van te trekken nadat het vlees van de kip is opgegeten. Om de bouillon een mooie kleur te geven kun je het karkas in de oven op 220°C bruin bakken voordat je er een bouillon (of jus) van trekt.

Misschien vind je dit ook wel lekker