De smaak van dit gerecht gaat je verrassen. Niet alledaags, maar wel erg lekker! Leuke weetjes: venkel vermindert het gevoel van honger en geeft je een frisse adem. Mooi meegenomen.
40 minuten bereidingstijd
Hoofdgerecht
Hoe maak ik Gegratineerde aardappel-venkelschotel
- CêlaVíta vastkokende aardappelen (500 g)
- 750 gram venkelknollen (zonder groen)
- 1 teen knoflook
- 125 ml slagroom
- 125 ml melk
- 75 gram Parmezaanse kaas (stukje)
- 100 gram ham, in reepjes
- Snuf peper en zout
- Eventueel 10 Kalamata olijven zonder pit
- Eventueel 1 eetlepel fijngesneden dille
Extra nodig:
Ovenschaal
Voorbereiden
Stap 1: Verwarm de oven voor op 210°C.
Bereiden
Stap 2: Snijd de venkelknollen in partjes van 1 cm dik. Kook de venkel in ruim water met wat zout 5 minuten voor.
Tip: Maak deze gratin eens met prei, knolselderij of wortel in plaats van venkel.
Stap 3: Meng intussen de slagroom en de melk in een kom en pers er de knoflook boven uit.
Stap 4: Schaaf de parmezaan in vlokken (of rasp het stuk grof).
Stap 5: Giet het kookvocht af en schep de venkelpartjes in de ovenschaal om met de aardappelen, hamreepjes en eventuele olijven. Schenk er de knoflookroom over, voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe en schep alles nogmaals om. Strooi de kaas over het gerecht.
Stap 6: Plaats de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven en bak het gerecht in ca. 25 minuten goudbruin. Zijn de grote aardappelen nog niet helemaal gaar, verlaag de oventemperatuur dan naar 180°C en bak nog 5 minuten. Serveer de ovenschotel eventueel bestrooid met verse dille.