De Mariachis komen tevoorschijn, nu alleen de chili steak, robuuste frieten, cheddar en guacamole nog! Vier het leven met dit heerlijke gerecht voor echte levensgenieters.
Dit recept is een samenwerking met www.francescakookt.nl
35 minuten bereidingstijd
Hoofdgerecht
Hoe maak ik chili steak friet met cheddar en guacamole?
- 1 verpakking CêlaVíta Robuust gesneden Friet (700 gram)
- bakolijfolie (zonnebloemolie kan ook)
- 300 gram steak naar keuze (biefstuk, entrecote, bavette)
- boter
- 100 gram cherrytomaten
- 75 gram feta
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- ½ theelepel chilipoeder (of een ¼ als je minder pittig van aard bent)
- 100 gram cheddar, geraspt
- 1 sjalot
- ½ Spaanse peper
- ½ teentje knoflook
- 15 gram verse koriander
- 2 rijpe avocado’s
- 1 limoen
- zwarte peper
- zeezout
Extra nodig:
Ovenschaal
Voorbereiden
Stap 1: Bereid de CêlaVíta Robuust gesneden Friet volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik koos voor de Airfryer en bakte ze 18 minuten op 170 graden met 1 eetlepel olie. Halverwege even omschudden voor extra krokante en goudgele friet.
Variatietip: Voor een Italiaanse variant: meng de friet dan met een mengsel van 1 tl oregano, een ½ tl knoflookpoeder en 1 tl zout. Daarna nog even onder grill met een royale hoeveelheid Parmezaanse kaas.
Bereiden
Stap 2: Maak in de tussentijd de guacamole. Hak de sjalot, Spaanse peper, knoflook en de helft van de koriander helemaal fijn. Prak het vruchtvlees van de avocado’s grof met een vork en meng samen met de andere ingrediënten en het sap van de limoen in een kommetje. Roer goed door en breng op smaak met peper en zout.
Stap 3: Verhit een koekenpan met een klontje boter. Als de boter niet meer pruttelt, schenk je er nog een scheut bakolie bij. Bak de steak goudbruin en rosé in het vet. De tijd is afhankelijk van het type vlees en de dikte van het stuk. Haal daarna uit de pan en verpak in aluminiumfolie. Laat circa 10 minuten rusten.
Stap 4: Snijd de cherrytomaten in vieren, verbrokkel de feta en hak de andere helft van de koriander grof. Maak een mengsel van 1 tl gerookt paprikapoeder, ½ tl chilipoeder en 1 tl zout.
Stap 5: Bekleed een bakblik met bakpapier en schep hier de goudgeel gebakken friet op. Strooi de specerijen erover en meng door elkaar met je handen. Verdeel de friet gelijkmatig over het bakpapier en bestrooi met de geraspte cheddar. Zet 5 minuten onder de grill. Zet daarna de grill uit en laat in de oven staan tot je klaar bent met de andere ingrediënten.
Stap 6: Snijd de gebakken steak in mooie plakken en bestrooi met gemalen zwarte peper en (grof) zeezout.
Stap 7: Haal het bakpapier met de friet uit de oven en leg op een houten plank of grote schaal. Verdeel de plakken steak en cherrytomaten over de friet. Schep her en der wat royale lepels guacamole op de friet en bestrooi met de verkruimelde feta en gehakte koriander. Serveer direct.
Variatietip: Voor een Italiaanse Friet garneer je de friet met plakjes steak, cherrytomaten, truffelmayonaise, zwarte peper en nog wat extra geschaafde Parmezaanse kaas en grofgehakte verse oregano of basilicum.