CêlaVíta investeert in duurzaamheid

Heb je wel eens gehoord van het verhaal dat ‘door een aardappel een compleet zwembad wordt verwarmd’? Het is zeker geen fabeltje. Want door gebruik te maken van het gezuiverde afvalwater van onze fabriek, wordt een plaatselijk zwembad volledig verwarmd!

Van afvalwater naar verwarmd zwembad

Bij CêlaVíta wordt dagelijks enorm veel water gebruikt, onder andere voor het wassen en blancheren van onze aardappeltjes. Dagelijks ‘lozen’ we gezuiverd afvalwater van een temperatuur van ca. 30°C in het riool. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met de inhoud van een groot zwembad.  Zonde toch? Er onstond een moment dat we samen met verschillende partijen zijn gaan onderzoeken of er wat met deze ‘restwarmte’ gedaan kon worden.

Duurzaamheid op lokaal niveau

De gemeente Oldebroek was in 2016 bezig met renovatie van het zwembad. En zo onstond een natuurlijk moment om te onderzoeken of het zwembad verwarmd kon worden door de restwarmte van CêlaVíta. Het bleek zelfs relatief eenvoudig te zijn! Door het zwembad De Veldkamp in Wezep te verwarmen met de restwarmte wordt er concreet invulling gegeven aan de duurzaamheid op lokaal niveau. De verwachting was dat het zwembad eind 2017 volledig verwarmd zou worden met restwarmte van CêlaVíta.

Win-win situatie

Wij zijn voorstander van duurzame energie. En het zwembad bespaart nu ca. 230.000 m3 gas voor verwarming en stoot daarmee ook 410 ton minder CO2 uit! Een win-win situatie dus en een mooie manier van samenwerking waarin wij met het zwembad samen letterlijk sterker staan én steeds dichterbij een klimaatneutrale leefomgeving komen.