Aardappels bakken? Zo maak je ze het allerlekkerst!

Zoals je weet zijn wij dol op gebakken aardappelen. En niet alleen wij! De Nederlander is er dól op. Nog steeds zijn onze bakaardappeltjes als meeste verkocht. We krijgen vaak de vraag: hoe kun je aardappels krokant bakken?

We merken dat sommige koks wel wat hulp kunnen gebruiken. Want niemand heeft zin om harde of zwart gebakken aardappeltjes op tafel te zetten. Maar aardappeltjes bakken hoeft niet heel moeilijk te zijn. Er zijn 2 dingen belangrijk: het begint met een goed basisproduct: dé aardappel. Daarnaast is ook de baktechniek belangrijk! Kortom, een beetje van CêlaVíta én een beetje van je eigen kookkunsten.

Welke aardappel is geschikt om te bakken?

Niet elke aardappel is geschikt om te bakken. Onze bakaardappeltjes zijn aardappeltjes die speciaal geselecteerd zijn om hun bakkwaliteiten, denk bijvoorbeeld aan:
– Mini-krieltjes (deze krielaardappeltjes rollen makkelijk in de pan)
– Wokjes (deze aardappelen lijken op dobbelsteentjes)
– Oma’s Opbakaardappeltjes (lekker robuust gesneden zoals oma dat vroeger deed)
– Dobbeltjes met Frietkruiden (lekkere aardappelblokjes die smaken naar friet, in een extra grote zak genoeg voor het hele gezin)

De kenmerken van deze aardappeltjes zijn dat ze krokant van buiten en gaar van binnen worden na het bakken. En dát is hoe je gebakken aardappeltjes wilt eten. En wil je het jezelf hélemaal makkelijk maken, probeer dan eens onze Krokante Minikrieltjes: een kind kan de was doen, binnen 10 minuten gaar van binnen en krokant van buiten!

Aardappels krokant bakken in 7 stappen

  1. Laat een lege pan op het vuur warm worden.
  2. Voeg ca. 30 gram margarine toe (of een combinatie: margarine en olijfolie).
  3. Dep ondertussen de aardappeltjes droog met een stukje keukenrol. Dit voorkomt spetteren in de pan.
  4. Zodra de boter warm is, zet je het hoog vuur op en voeg je de aardappeltjes voorzichtig toe.
  5. Let op tijdens het bakken: omschudden van de aardappeltjes is heel belangrijk! Probeer hier zo min mogelijk een spatel voor te gebruiken, want dat beschadigt het krokante aardappeltje.
  6. Bak de aardappeltjes eerst op hoog vuur voor een krokante buitenkant. Als de aardappeltjes rondom verkleuren, zet je het vuur half/laag en bak je nog even door om de aardappeltjes van binnen gaar te krijgen. Ga uit van een totale baktijd van ca. 8-14 minuten, afhankelijk van welk formaat aardappel je hebt.
  7. Aan het eind van de bereidingstijd prik je voorzichtig met een vork in een aantal aardappeltjes, gaat de vork er makkelijk in & uit, dan zijn je aardappeltjes gaar!

Bekijk hier een how-to video.

Om het aardappels bakken nóg leuker en makkelijker te maken, hebben we een omschud-playlist voor je gemaakt. Die je tijdens het bakken kunt afspelen! Deze is op Spotify te vinden.

Welke saus is lekker bij een gebakken aardappel?
Een gebakken aardappel wordt veelal gegeten met mayonaise. Van yogonaise, fritessaus tot mayonaise; er is voor elk wat wils. Je kunt ook zelf mayonaise maken (lees dit recept: zelf mayonaise maken.

Houd je van simpel maar afwisselend: pers dan een teentje knoflook uit boven de mayonaise en doe er een eetlepel kwark door. Heerlijk! Ben je op zoek naar nóg meer variaties in sausjes voor bij de aardappelen, we hebben een groot aantal recepten van sausjes om zelf te maken voor je verzameld. Maar wist je dat als je de aardappeltjes bestrooid met wat zeezout en takjes rozemarijn, dat de saus dan eigenlijk overbodig is? De smaak van de aardappeltjes is dan zo puur dat een sausje niet meer nodig is.

Variëren met gebakken aardappelen
Nu we hebben uitgelegd wat de beste manier is om je aardappeltjes te bakken, is het tijd om te variëren. Je kunt je maaltijd natuurlijk op allerlei manieren opleuken door er bijvoorbeeld kruiden aan toe te voegen of groenten. De lekkerste recepten met gebakken aardappelen hebben we hier voor je verzameld.