Recepten
Terug Terug

Aardappel-preischotel uit de oven

Stuur dit recept door via e-mail Afdrukken

Bijgerecht  – 4 personen

aardappelpreischotel

ovenschalen

Ingrediënten

  • 1 duopak CêlaVíta Schijfjes (700 g)
  • 500 gram dunne prei, schoongemaakt
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml melk
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 1 theelepel verse rozemarijnnaaldjes fijngehakt
  • 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Extra nodig: grote ovenschaal, aluminiumfolie

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de preien in stukken van 5 cm dik en kook die 5 minuten voor in ruim water met zout.
  • Laat ze dan in een zeef goed uitlekken.
  • Verdeel de helft van de aardappelschijfjes gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal.
  • Bestrooi ze met zout en peper.
  • Leg de stukken prei erop.
  • Schenk de slagroom en de melk in een grote kom.
  • Pers de knoflook erboven uit.
  • Voeg de rozemarijn en de helft van de geraspte kaas toe en meng alles goed.
  • Schenk het roommengsel over de prei.
  • Dek de schotel af met de rest van de aardappelschijfjes.
  • Strooi er nog een beetje zout en peper over en dan de andere helft van de geraspte kaas.
  • Dek de schaal losjes af met aluminiumfolie en plaats hem op een rooster in het midden van de oven.
  • Verwijder na 40 minuten het aluminiumfolie, verhoog de oventemperatuur naar 225 °C en laat de bovenkant in ongeveer 10 minuten goudbruin kleuren (=gratineren). 


    Totale bereidstijd: 25 minuten + 50 minuten oventijd
  • TIP: Om te gratineren kun je ook een andere kaas vol smaak gebruiken, zoals oude boerenkaas of zachte geitenkaas.

> 30 min Bijgerecht Ovenschotel